Okulumuz öğretmenlerinden Kevser ÇAKIR ÖRNEK günün anlam ve önemini belirten konuşmayı yapmıştır.
12 Mart 1921, Türk milleti açısından çok önemli bir tarihtir. Bunun nedeni, İstiklal Marşı'nın kabulü ve millî marşımız olarak belirlenmesidir.
İstiklâl Marşı'nın şiiri, Mehmet Âkif Ersoy tarafından yazılmıştır. Kurtuluş Savaşı'nın büyük bir mücadeleye dönüştüğü yıllarda yazılan bu şiir, 12 Mart 1921'de Birinci Türkiye Büyük Millet Meclisi tarafından İstiklal Marşı olarak kabul edilmiştir. İstiklal Marşının kabulü ile birlikte Türk milletinin coşkuyla söylediği, saygıyla dinlediği resmi marşı ortaya çıkmıştır.
Akif'in yazdığı şiir, 12 Mart 1921 tarihinde Türkiye Büyük Millet Meclisi tarafından İstiklâl Marşı olarak kabul edilmiştir. Bestesi ise Osman Zeki Üngör tarafından yapılmıştır.
Maarif Vekaleti, Kurtuluş Savaşı'nın zaferle sonuçlanmasına katkı sunacağı inancıyla 1921'de bir güfte yarışması düzenledi. Yarışmaya 724 şiir gönderildi. Ancak İstiklal Marşı olacak niteliği tam olarak sağlayan bir eser çıkmadı.
Maarif Vekili Hamdullah Suphi Bey, Mehmet Akif Ersoy'a 5 Şubat 1921 tarihli davet mektubu gönderdi ve İstiklal Marşı'nın şiirini yazmasını istedi. Bunun üzerine Mehmet Akif, Ankara'daki Taceddin Dergahında kaleme aldığı ve Türk Ordusuna hitap ettiği şiiri bakanlığa teslim etti.
Âkif'in şiiri ilk defa cephede okundu. Batı Cephesi Komutanlığına gönderilen şiir, asker tarafından coşkuyla karşılandı.
12 Mart 1921'de Mustafa Kemal'in başkanlığında toplanan meclis oturumunda, ön elemeden geçen yedi şiir tartışıldı. Âkif'in yazdığı şiir, meclis kürsüsünde Hamdullah Suphi Bey tarafından okundu. Şiir milletvekilleri tarafından ayakta alkışlandı ve diğer şiirlerin okunmasına gerek görülmedi. Mehmet Akif'in şiiri coşkulu alkışlarla, Milli Marşımız olarak kabul edildi.